Bombát hatástalanítottak a Párizsi Montparnassei vasútállomáson. Robbanások hallatszottak.

Updated: Jul 13, 2021

[14:30] Percek alatt leszállították az utasokat a szerelvényről, állig felfegyverzett katonák jelentek meg, rövidesen jelezték, hogy bomba hatástalanítása van folyamatban! Két robbanást is hallottam, sérültekről nincs tudomásom.

Bár egyelőre még sok előttem a tisztázatlan kérdés maradt számunkra, de gondolom az esti hírekben majd tisztázódnak a dolgok, hogy mi is történt pontosan.

Minden átlagosnak tűnt elsőre. Bescanneltem a QR kódos jegyet, beszálltunk a TGV 18-as szerelvényébe és épp helyet foglaltunk volna a kijelölt helyen amikor a hangszórókon egy férfi hang, a szokásos rutinnal felkérte a kedves utasokat, hogy a biztonságunk érdekében hagyjuk el a vonatot és kötelezően vigyük magunkkal a csomagjainkat is. Érezhető volt egy kis feszültség, morgolódtak az emberek de a kényelmetlenséget félretéve és engedelmeskedve az utasításnak mindenki leszállt a vonatról és a peronra lépve kezdett várakozni a Montparnassei vasútállomás második emeletén. Nem telt sok időbe amikor jöttek az utaskisérők és felszólítottak, hogy tartsunk a kijáratok felé hagyjuk el a peron területét.

Amikor a peron zónáját elhagytuk és kiértünk a nagy várakozóterembe - ami kb. 2-3 teniszpályányi területnek felel meg - vettem észre az állig felfegyverzett katonákat és egy, tőlunk kb. 3-4 vágány távolságára a két vágány közé beparkolt hivatali járművet, vélhetően a tűzszerészek járműve lehetett.

A központi váróteremben a tömeg egy részét a kijáratok irányába, minket pedig az üzletek irányába tereltek. Furcsálltam, azonban hogy csak a peron és a vágányok előtti várakozórész elhagyására szólítottak fel és nem a teljes állomás épületének az elhagyására. Azon a részen ahol mi voltunk szép kis koncertsűrüségű tömeg jött össze, jeleztük is egymásnak, hogy legyünk figyelmesek a körülöttünk lévőkre. Nemsokára megszólaltak az állomás hangszórói és egy hang arra figyelmeztetett, hogy vegyük számba az értéktárgyainkat és legyünk figyelmesek nehogy zsebtolvajok áldozataivá váljunk...

Pár perc múlva újabb hang szólalt meg és tudtunkra adta, hogy jelen pillanatban épp egy bomba hatástalanítása zajlik ezért mindenki fogja be a fülét.

A tisztelt olvasók tudtára adom, hogy nem viccelek és, hogy ez szó szerint így történt! Mi magunk is azon kezdtünk el gondolkozni, mintegy megmagyarázva a helyzet nevetségességét, hogy talán csak gyakorlatról van szó, azonban sokkal furcsább, hogy ezt azóta sem erősítette meg nekünk senki. Pár perc várakozás után petárdaszerű pukkanást hallottunk, az emberek pedig felnevettek (hamarosan videóval). Gondoltuk indulhatunk is, azonban további utasítás hiányában kénytelenek voltunk tovább várakozni. Nagyjábol 5 perc múlva újabb robbanás hallatszot, ez már inkább egy megtermett tüzijátékhoz hasonló hangerővel. Az emberek nagy része a robbanás hallatára összerezzent, behúzta a nyakát. Sajnos ezt nem sikerült videóra vennem, mivel az első pukkanást után már úgy hittem, vége az egésznek és lassan indulhatunk.

A történteket követően kb 20 perc múlva bejelentették, hogy a vonatok késni fognak, de már belehet szálni.


16:15 Most itt ülök a vonaton, miközben ezeket a sorokat zongorázom és csodáltattal nézem a velem szemben ülő két férfit ahogy nyugodtan alszanak mintha semmi sem történt volna. A szerelvényen utazó többi utas arckifejezésén sem látok különösebbet, mint egy átlagos hétköznap hangulata. Úgy látszik így megy ez itt Párizsban... Nagyon kiváncsi vagyok mit írnak majd a hírekben, hogy mi volt ez az egész. Egyelőre még sehol semmi hír. Talán korai is még keresgélni.

Este 19:22 van és most már különösképpen furcsának érzem, hogy 4-5 órával az eset után hiába keresem az interneten azt a bizonyos hivatalos közlést ami magyarázatot adna arra, hogy mi történt. A közmédia hallgat, a jelentősebb országos híradásokban nyoma sincs a párizsi vasútállomáson ma történteknek. Pedig az ilyen események futótűzként szoktak terjedni. Nem értem. Kezdem nagyon furcsán érezni magam emiatt..

83 views0 comments