Gluténmentes lisztbe fojtottam a családi hagyományt - Székely még, aki gluténmentes lisztből főz?

Updated: Jul 13, 2021

Azt mondják, hogy az amerikai SEAL különleges erők kiképzésein olyan harcedzett férfiakat kovácsolnak, akik soha, de soha nem törnek meg. Jómagam is ilyen derekasan és megtörhetetlenül kitartó, székely szájízű legénynek ismertem magam, amikor a füstölt oldalas, szalonnás, pityókás, muröturás gasztrokultúráról volt szó. Generációkon átívelő legendás ősi szittya konyha és ízvilág. Azt ette az üknagyanyám üknagyanyja is az alszegi, felszegi rokonságával együtt. Még öregapám is megfordulna a sírjában, ha valaha is egy kanál mindenmentes valamivel "szennyezném" ősi szittya testem. Szóval még csak egy kanál varázslisztes hókuszpókot sem! Soha!

Erre fel a feleségem főztje nyakon vág és térdre kényszerít... (IDE kattintva megnézheted, nyomj egy lájkot rá, ha tetszik!)

Ott volt a vacsoraasztalon, hát megettem és ekkor történt: mint a szálfa kettétörtem... Mint a katonának, akit csúnyán orrba vágtak, bevallom nem könnyű kimondani, de az a helyzet, hogy finom volt. Méghozzá nagyon!


Így utólag sem könnyű feldolgozni a történteket, összerakosgatni összetört világom lelki kockáit, elűzni a félelmet, hogy

nagyapám kikelve sírjából, kezében a füstölt oldalassal hadonászva jön bosszút állni, amiért gluténmentes lisztbe folytottam a családi hagyományokat,

de valahogy túl leszek rajta...


Csak nézz rá! Most komolyan: idegtépően jól néz ki! Ha rákattintasz, a link elvisz majd egy bejegyzéshez, ahol lájkolhatod a feleségem varázsfőztjét. Szóval kattints IDE!

Félretéve a viccet, a helyzet az, hogy láthatóan szép szülőföldünkön is egyre lendületesebben tör utat magának ez a fajta alternatív konyha, ahol nagyobb figyelmet szentelnek a kiegyensúlyozott táplálkozásnak, hallhatunk már jó és rossz szénhidrátokról, a zsírok sem mindegy, hogy milyenek, rostok, kalóriamennyiség, 1000 kalória vagy 100, nem tudom... hidraulika... mittudomén... ez pedig azzal szemben, amit eddig megszoktunk, ami egyszerűen csak úgy hangzott, hogy "finom és legalább olyanból van, amit láttam felnőni s tudom, hogy mit evett" hát... elég markáns egy nézőpont váltás.


Ti mit gondoltok erről?


Modernkori hókuszpókusz, vagy tényleg ideje lenne kicsit egészségesebben táplálkozni? Vagy senkinek semmi köze ahhoz, hogy ki mit eszik? S hogy jön ide a székely identitás? Azok vagyunk-e, amit megeszünk?


S ha igen, akkor székely-e még az, aki gluténmentes lisztből főz?


Szóljatok hozzá, kiváncsi lennék a véleményetekre!


...Ha pedig még mindig nem lájkoltad a feleségem varázsfőztjét, akkor ITT még megteheted! :D

241 views0 comments