Hogyan védekezhetünk az álarcos provokátorokkal szemben? - szakszerűen az "Osváth" féle jelenségről

Updated: Jul 13, 2021


Beszéljünk egyenesen: ez a fajta álarcos manipuláció megy már egy ideje nem csak Csíkszeredában de egész Székelyföldön is. Arc nélküi provokátorok lepik el a közösségi hálózatokat, belerúgnak akibe és amibe csak lehet és ha fel mer valaki nyilvánosan szólalni ellenük - hiszen már a hányinger környékezi a mindennapos ömlengő gyűlöletbeszédük miatt - akkor azonnal lejárató hadjáratot indítanak, megzsarolják és megfélemlítik a velük szemben fellépőt. Így történt ez nem csak velem de sok más hozzám hasonló Csíkszeredaival. Ez a hétköznapi kegyetlen valóság, ezzel kell együtt élnünk!?

Mert a kérdés számomra csupán az, hogy mi, felelős, és arcukat nap mint nap vállaló székelyek és magyarok teszünk-e ez ellen valamit, vagy karbatett kézzel üldögélünk és bámuljuk amint arctalan provokátorok ékeket vernek közösségünk életébe?

Mert ha felteszem a kommunikációs szakember szemüvegét, és azon keresztül tekintek az O.Sz. féle arctalanok ténykedéseire, félelmetes igazság körvonalazódik: a közhiedelemmel ellentétben ez a jelenség nem csupán holmi ártatlan, spontán "trollkodás", hanem szakszerűen és profik módjára végzett folyamatos és következetes tevékenység, amelynek hosszú távon is komoly kihatásai lehetnek az erdélyi magyar és székely kissebbségre nézve..


Beszéljünk hát akkor módszerekről és árulkodó jelekről. Ezt azért tartom fontosnak, mert úgy gondolom, hogy ha meg akarjuk védeni magunkat a hasonló rosszindulatú befolyásolási kísérletektől, akkor elengedhetetlen, hogy valamilyen szinten megismerjük az általuk használt technikákat, és felismerjük az árulkodó jeleket. Az ismeretek ugyanis segítenek rávilágítani az előttünk mindezidáig rejtett tulajdonságokra, amelyek annak ellenére, hogy mindig is ott voltak a szemeink előtt, mégsem láthattuk őket, hiszen nem tudtuk mit is kellene keresnünk.


Ha fellapozunk a diskurzusokhoz, médiamanipulációhoz kapcsolódó témákban néhány kommunikációs szakkönyvet, lassan körvonalazódhatnak azok a tulajdonságok, amelyeket ezek a fizetett agitátorok következetesen és relatíve hatákonyan alkalmaznak.

Mielőtt azonban belevágnánk a módszerekbe nézzük meg, hogy melyek azok a bizonyos árulkodó jelek, amelyekre figyelmesek kell legyünk és amelyek alapján jómagam is azt állítom, hogy O.Sz egy rosszindulatú provokátor?


A kifogásolható identitás: Első és legfontosabb. Nem tesz közzé képet saját magáról, de ha van is valamiféle fénykép, az arca nem látható egyértelműen, takarásban van, az identitása tehát megkérdőjelezhető. Nem köthető ismerőseinkhez, ha a való életben körbekérdezünk a személye felöl, azt vesszük észre, hogy mindenki csak a Facebookról ismeri. Akiknek takargatnivalójuk van, akiknek nem egyenesek a szándékaik nem fogják vállalni a valódi identitásukat! Soha ne vegyünk komolyan olyan személyeket, akik nem vállalják a valódi arcukat, miközben az egyszerű véleménynyilvánításon túl, közösségi témákban is felszólalnak, másokat biztatnak és igyekeznek befolyásolni. Ha léteznek vezéregyéniségek akiket követnünk kell politikai irányzatoktól függetlenül, azok csakis olyan személyek lehetnek, akiket nap mint nap látunk a valóságban is.

Provokátorunk profilján is láthatjuk, hogy nem rendelkezik valódi, őt ábrázoló képekkel.

A profil létrehozásának időpontja: Egy további árulkodó jel lehet amikor közelebbről szemügyre vesszük a hasonló provokátorok profilját, hogy a fiók alig pár hónapja jött létre így nem rendelkezik egyéb előzményekkel. O.Sz. profilját 1 hónappal a tavaly szeptemberi önkormányzati választások előtt hozták létre, ami szerintem önmagában is sokat mond. Az első bejegyzését is augusztus 7. dátummal tette közzé.

Amit mond és ahogyan mondja: A második dolog amit meg kell figyelnünk az az, hogy hogyan és miről beszél az illető. Egy átlagember több csoportban is aktivál, több témában is érdekelt. Van, aki ugyanúgy lájkolja a főzőműsorokat, mint ahogyan megosztja az új marsi landolásról készült videót de van, hogy petíciót indítványoz egy környezetvédelmi csoportban, este pedig képet posztol a "Csíki közlekedési info" csoportban arról, hogy hogyan parkolt a szomszédja. A mindennapi tevékenységeink ugyanis többrétűek. A provokátorokat arról lehet felismerni, hogy többnyire egyetlen bizonyos téma köré építik a mondanivalójukat. Esetünkben az illető szinte kizárólag politikai szinten aktivált, kizárólag a jelenlegi városvezetéssel szemben foglalt állást, miközben igyekezett minél több embert a pártjára állítani. Nem láthattuk rajta azt, ahogy ezen tevékenysége mellett relatív normális életet élve, létező ember módjára tevékenykedne a közösségi média különböző felületein.


És itt érünk el egy szintén fontos dologhoz: ahhoz, hogy hogyan mondja azt amit mond. Ugyanis provokátorunk ellenségképet fabrikált, amellyel szemben igyekezett felsorakoztatni a közösség tagjait, arra bíztatta az embereket, hogy fordítsanak hátat egymásnak és az addigi civil közösségnek, és csatlakozzanak hozzá, az ő "jobboldali" csoportjához, ahol majd "szabadon elmondhatja a véleményét bárki". Valójában pedig onnan is tucatszámra tiltotta azokat, akik felszólaltak ellene.

Összefoglalva: ha olyan felhasználóra figyelünk fel akinek a valós identitása megkérdőjelezhető, nem mutat magáról egyértelmű képet, az idővonalán visszamenőleg nem rendelkezik normálisnak mondható előzményekkel, általában mindig csak egyetlen témában és egy bizonyos közösségben szólal fel, és nem utolsó sorban szinte kizárólag közpolitikai témákat boncolgat, igyekszik maga mellé állítani minél több embert, és ezáltal megosztani a közösséget, akkor nyugodtan elkönyvelhetjük, hogy provokátorral van dolgunk!

Ilyenkor a legjobb módszer azonnal tiltani és jelenteni az említett felhasználó profilját, mint hamis fiókot. Ha még nem tetted, itt egy útmutató arról, hogy hogyan teheted ezt meg: Kattints IDE!

Mellékesen szeretném megjegyezni, hogy azt is érdemes megfigyelni, hogy egy hasonló provokátor mennyi időt fordít erre a tevékenységre. Egyes képviselők, de ugyanakkor politikai háttérrel nem rendelkező közszereplők múltjában is több mint 10 évre visszamenően szednek ki sokszor dolgokat, amelyeket aztán aljas módon ferdítenek el és tálalnak úgy, mintha éppen valamiféle rettenetes titkot fednének fel igazságosztó anonymous módjára. Így tették ezt Erős Zsolttal a Civil Csíkszereda adminisztrátorával is. Több évre visszamenőleg információkat gyűjteni, az egyes összefüggéseket megvizsgálni, és átgyúrva, átlényegítve tálalni azért időigényes folyamat. Nem úgy van az, hogy 10 perc alatt összedobjuk az ilyen anyagokat. Arról nem is beszélve, hogy ha naponta több mint 3 bejegyzést készít az illető nagyjából ugyanabban a témában, jogosan merül fel a kérdés, hogy mitől ennyire motivált, mi hajtja ennyire, hogy teljes napokat képes erre a tevékenységre szánni? Valószínűleg nem tévednek azok, akik most arra tippelnek, hogy ezen tevékenységüket szolgáltatás formájában végzik valakinek, valamenyiért. O.Sz. márciu 9-i napja a következőképpen nézett ki:

Reggel 6:39-kor kezdett,

9:32-kor kikiáltotta a csíkszeredai jobboldalt,

13:32-kor már párhuzamot vont a Csíkszeredai és a Budapesti polgármester között,

14:30-kor zászlós követeléseknek adott hangot,

15:24-kor pedig a spektrum oktatási központot vette célba.

16:00-kor gondolom már véget ért a munkaprogramja, aznap több bejegyzést nem láthattunk tőle. Ugyanez a dinamika jellemző volt például március 7-re és több másik napra is.


Na! De még mindig nem beszéltünk a módszerekről, szóval térjünk a lényegre!

Ha leegyszerűsítjük, tulajdonképpen három hétköznapi megfogalmazással is leírható a lényeg:

Szólj minél több emberhez, légy ura a beszélgetésnek, tálald szimpatikus módon a mondanivalódat, és hinni fognak neked.

1. A banálisan első és legfontosabb lépés, hogy szóhoz jussunk, majd ezt követően törekedjünk arra, hogy minél több embert elérjünk (szakszerűen kifejezve: férj hozzá a diskurzushoz majd ezt követően lehetőleg növeld a hozzáférésed mértékét).

A közösségi média ideális felület arra, hogy bárki, akár a valóságban nem létező személy is, akárcsak O.Sz. arctalan provokátorunk, szóhoz juthasson és teret engedjen a gondolatainak. Ehhez elegendő ha új profilt hozunk létre, feltöltjük a fiktív adatainkkal és kész is. Nincs más dolog, csupán ismerősként felvenni azokat az embereket akikhez szólni akarunk. További segítség lehet, hogy számos téma köré csoportosulnak emberek, egyes csoportok pedig több ezer tagot számlálnak, így az ilyen csoportokhoz csatlakozva már pár kattintással több ezres közönségre bővíthetjük a hallgatóságunkat, az általunk írt bejegyzések pedig pillanatok alatt már több ezer emberhez jutnak majd el. Láthattuk, ahogy provokátorunk is végigjárta ezeket a kisiskolás lépéseket. Eleinte a saját facebook oldalán, később pedig a Civil Csíkszereda csoporthoz csatlakozva próbálta befolyásolni a közvéleményt.


2. Az hogy képesek vagyunk tömegekhez szólni, önmagában még nem elegendő a "sikerhez". Növelnünk kell a hozzáférésünk mértékét egésszen addig, amíg urai nem vagyunk a beszélgetésnek (szakszerűen kifejezve: a diskurzus fölötti hozzáférés privilégiumának megszerzése).

De mit is értünk a hozzáférés mértéke alatt, ha nem csupán annyit, hogy hány emberhez szólunk összesen? Az adminisztrátor és az egyszerű tag is ugyanannyi emberhez szólhat egyszerre, de ennek ellenére kettejük hozzáférésének a mértéke nem összehasonlítható. Miért? Mert a tagokkal szemben az adminisztrátor meghatározhatja a csoport szabályzatát azt, hogy milyen témák kaphatnak helyet, akár saját jóváhagyásához is kötheti az egyes bejegyzések megjelenítését, tehát nagyobb hatást gyakorolhat a fejlődő diskurzusra, mint az egyszerű tag. Ha növelni akarjuk a hozzáférésünk mértékét, célszerű az egyes témákat és gondolatokat a saját személyes facebook profilunk idővonalán, vagy egy erre a célra általunk létrehozott csoportban kifejteni. Saját pályán érdemes játszanunk, ahol megszabhatjuk a beszélgetés menetét, a velünk szemben állást foglaló véleményeket törölhetjük, az egyes egyéneket akár tilthatjuk is a csoportunkból, így csak azok a gondolatok maradnak majd olvashatóak, amelyek a mi valóságképünknek felelnek meg. Láthattuk, ahogy provokátorunk is miután többen is kifogásolták az általa közölt hangnemet és gyűlöletbeszédet, adminisztrációs szerepkörbe jutott a "Csíkszereda reflektorfényben" csoportban, amelyet a későbbiekben a saját szabályai szerint kezdett irányítani és alakítani.

3. Ha már sok emberhez tudunk szólni és mindezt olyan környezetben tesszük, amelyet többnyire a saját kontrolunk alatt tudunk tartani, akkor egy komoly lépést tettünk affelé, hogy befolyásoljuk a közvéleményt, de mindez még továbbra sem elég! Magunk mellé kell állítanunk az embereket, el kell érnünk azt, hogy szimpatikusak legyünk a számukra, hogy higyjenek nekünk. Ahhoz hogy szimpatikusnak tűnjünk az egyik legegyszerűbb módszer, ha olyan témákat kezdünk boncolgatni, amelyek foglalkoztatják az embereket, amelyek aktuálisak, létező problémák és amelyekről lehetőleg kevesen vagy akár senki nem beszél. A különböző tabukat feltörő "anonymous" ugyanis könnyen a nép hősének szerepébe kerülhet, ezt követően pedig könnyen elhiszik majd neki azt is aminek semmi köze valósághoz.

Beszéljünk konkrétumokban: hogyan alkalmazta ezt a harmadik lépést az általunk is említett provokátor?

Először is egy valódi, aktuális problémáról kezdett beszélni, amely igenis foglalkoztatja a Csíkszeredaiakat és tagadhatatlan, hogy sokakban feszültséget kelt. A cigánykérdés..

Tény, hogy rengeteg emberben frusztrációt kelt az, hogy a város vezetősége, a megyei tanács és egyéb civil szervezetek különösebb feltételek nélkül, ingyen lakhatást és ingyenes soförvizsgához való lehetőséget kívánnak biztosítani azoknak a csíksomlyó tűzkárosult cigányoknak, akik feltehetően soha adót nem fizettek, ellenben nem kevés fejfájást okoztak a csíkszeredaiaknak, miközben a becsületesen dolgozó és adófizető Csíkszeredaiak ugyanezekért a szükségletekért komoly összegeket kell fizessenek, hacsak nem egy egész élet munkáját kell befektessék. Ez egyszerűen igazságtalan!

Mert ott voltak a csíkszeredaiak azon a bizonyos januári estén, önzetlenül segítettek és emberek voltak, amikor embernek kellett lenni, megtették ami tőlük telhető, de látják ugyanakkor azt is, hogy az az irány amerre a jelenlegi városi és megyei vezetés indult, csak szőnyeg alá vezeti a problémát!

És O.Sz. ezt az érzést meglovagolva nyerte el sokak szimpátiáját, majd utána használta fel arra, hogy feszültséget és széthúzást szítson a közösségünkben! (Mert valóban beszélni kellene ezekről a dolgokról, csakhát ezt gyülöletkeltés és széthúzás nélkül kellene megtennünk valahogyan..)


Akkor hol is van itt a probléma - kérdjük? Miért is lenne baj az ha valódi problémákról beszélünk még akkor is, ha ezt arctalanul tesszük? A válasz az, hogy nem azzal van a baj, hogy valódi problémáról beszélünk, hanem az a baj ahogyan beszélünk róla!

Mert az ahogyan beszélünk valamiről, az olyanná változtatja majd azt a valamit vagy valakit, ahogyan beszéltünk róla! Ez egy szabály, ez egy megkerülhetetlen törvény!

"Nem lehet, hogy az ember ne váljon azzá, akinek a többiek hiszik." Julius Ceasar


A szivárványszínű könyvkuckókról is manapság már sokaknak nem a mesebeli szivárvány, az optikai jelenség, vagy az özönvíz utáni Isteni igéret jut eszébe, hanem a "szakállas néni". Ez pedig csakis annak köszönhető, hogy az LMBTQ propaganda és a szivárványszínek kellően elég ideig szerepeltek egymás mellett, ahhoz hogy az emberek már egyenlőségjelet tettek közéjük.


Provokátorunk dialógusai minden kritériumában kimerítették a gyűlöletbeszéd kereteit. Mindig valakik ellen szólt és sohasem valami mellett, hangnemében vádaskodó, gyűlölködő gondolatoknak adott helyet, uszított, így többnyire negatív érzéseket táplált. (Csak halkan jegyzem meg egyelőre, hogy a "Székelyek Világszövetsége" nevü csoportban ugyanezt teszi Mike András is..) De ő nem állt meg itt, hanem az egykori "Csíkszereda reflektorfényben" csoportot átkeresztelte a "Csíkszeredai Jobboldal" csoportjává, megpróbálva kisajátítani a joboldali diskurzusokat és törekvéseket, közben pedig tovább folytatta az ömlengést, a gyűlölködést, sokakban pedig nem maradt más csak keserű szájíz és a vele párosuló negatív érzések. Ez a negatív kisugárzás pedig egyre inkább közömbössé teszi az embereket a hasonló témákkal szemben. Lassan pedig azokat a fogalmakat, amelyeknek az állítólagos védelmében provokátorunk felszólalt és amelyek köré építette a mondanivalóját, az emebrek ezekkel a negatív érzésekkel kezdték párosítani. Tehát: székelység, nemzet, csíkszereda = győlöletbeszéd, megosztottság.

Próbáljuk ki: szólaljon fel valaki most ebben a témában, és figyeljük meg ahogyan sokan legyinteni fognak majd: "Á.. már megint kezdik.."

O.Sz. tulajdonképpen pontosan az ellenkezőjét tette annak, mint amiről beszélt! A célja az, hogy kisajátítsa és lezüllessze ezeket a fogalmakat azért, hogyha majd valaki őszintén, kendőzetlenül de higgadtan és konstruktívan beszélne pld. a Csíkszeredai cigánykérdésről, jobboldalról, liberálisokról és nemzeti érzésekről akkor az emberek már közömbösen viszonyuljanak hozzá!

Nem mehetünk el amellett sem, hogy provokátorunk ellenségképet konstruált és hadat üzent az általa vélt "ultraliberális csíkszeredai erőknek", ezzel is "kacsintva" a többségében nemzeti érzelmű és jobboldali beállítottságú Csíkszeredai közösségnek. Itt meg kell jegyeznem még egy elmés, ám ugyanakkor gyomorforgató technikáját: ugyanis ismét valós alapokkal bíró jelenséget használt fel és térített el, amikor a Csíki közéletben megjelenő liberálisabb gondolkodásról beszélt. Tény, hogy a tavaly márciusi előválasztások válaszúthoz terelték a Csíkiakat, akik változtatni akartak, és a megszavazott változás egy részben liberálisabb beállítottságú városvezetést eredményezett. De ez még nem teszi az új városvezetést szélsőségesekké, LMBTQ propagandista egyénekké akiknek az lenne a céljuk, hogy "felhígítsák" a székelységet és románokkal telepítsék be Csíkszeredát.

Ez egy szélsőség ami egyetlen egy dologra jó csak: hogy éket verjen a Csíkszeredaiak közé és megossza őket!

Próbáljuk meg észrevenni, hogy a fentiekben bemutatott lépéseknek az egyszerű felvázolása is valamiféle egyetértést szült bennünk, hiszen akarva akaratlanul de szolidarizálunk az egyes valós problémákkal és nem utolsó sorban azzal, hogy ezt valaki végre kimondja. De ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Az egyes kommunikációs tehcnikák hatalommal bírnak és a probléma ott van, hogyha ezt a hatalmat ismeretlenek rosszindulatú célokra kívánják használni. Akárcsak az atomenergia: készíthetünk belőle bombát, vagy a háztartásainkat ellátó, energiát szolgáltató erőműveket. Ennek a három lépésnek valamint az árulkodó jeleknek a felismerése, az elkövetkezőkben talán segíthet abban, hogy észrevegyük ha valaki a közvélemény befolyásolására törekszik.


Talán mindezek mellet számomra a legszomorúbb látvány az volt, amikor jómagam felszólalván a jelenség ellen, egy egykori csíkszeredai néppárti politikus velem szemben állást foglalva azt állította, hogy marhaságokat beszélek amikor azt állítom, hogy az ilyen provokátorok egész napokat szánnak erre tevékenységükre. Fentebb láthattuk, hogy ez valóban így van. Ebből kifolyólag feltételezem, hogy valószínüsíthetően fizetést kapnak. Mivel én is egy relatíve hosszú cikket írtam, az illető nem állt meg itt, megpróbálta ellenem fordítani az általam mondottakat azt feltételezvén, hogy én is pénzt kapok amiért ilyeneket írok. (Sic!)

Itt, most kihasználnám az alkalmat és válaszolnék is erre a hozzászólásra:

- Ne haragudj Cila, de szomorúan látom, hogy egy ilyen jelentőségű kérdésben te magad is felsorakozol az álarcot viselő provokátor mellett. Értem én azt, hogy akkor, amikor valaki megválasztott RMDSZ-es képviselőket támad, a rivális pártok tagjai, mint te magad is vagy, hátradőlve kevergetik a cukrot a kávéjukban, miközben élvezik a műsort. Így hát amikor felszólaltam ez ellen, az téged is zavart, mert belerondítottam az "előadásba". De tisztelettel felhívnám a figyelmed, hogy ez a probléma túlmutatva a pártpolitikai kérdéseken, minden magyar és székely embert érint és közvetlenül veszélyezteti a Csíkszeredai közösséget. Vitázhatunk nagyon sok mindenről, és kell is vitáznunk. Most azonban igazán hallgathattál volna, hiszen te is tudod, hogy

Székelyföldön egyetlen érdeknek kell lennie: az pedig az erős székely és magyar közösség megtartásának az érdeke. Amikor pedig te arctalan provokátorok mondanivalói mellé sorakozol fel, akkor tulajdonképpen ezt az egységet gyengíted!

Végezetül:

Az Osváth Szilárd névre keresztelt hamis profil a Civil Csíkszeredás bejegyzésemet követően alig egy nap erejéig eltűnt, a "Csíkszeredai jobboldal" elnevezésű csoportot archiválták, nem lehetett hozzáférni.

Többen össze is néztünk: ennyi lett volna?

Ne legyenek illúzióink - mondtam a többieknek.

Most kiment a hátsóajtón, de holnap az ablakon fog visszajönni. Legyetek résen! Ne hagyjátok magatokat! Hajrá fiúk, lányok! Hajrá, Csíkiak!

Frissítések

(2021.03.16): épp most hallom, hogy már él és virul a csoport, meg a "személyes" oldal egyaránt.. ez nem tartott sokáig..

(2021.03.18): Aztán megint eltűnt, aztán megint jelen van, most már teljes gőzzel folytatja az eddigi tevékenységét.

801 views0 comments