Ismét felcsaptak a lángok Csíksomlyón! Miért ne lehetnénk újból példamutatóak?

Updated: Jul 13, 2021

A lángok ismét kishíjján felemésztették egy család élete munkáját, nem is messze attól a helytől ahol nemrég még az események hetekig izgalomban tartották a közvéleményt. A baj nem válogat, kíméletlenül csap le bárkire, bármikor.

Görgetek a hírfolyamban, olvasom a tűzesetről szóló alig fél oldalas kis cikket a Székelyhonon, nézem a bejegyzés alatt található néhány megosztást és hozzászólást, nézem ahogy mindjárt eltűnik a hír az idővonalak feneketlen bugyraiban és közben eszembe jut az év eleji felhajtás, az akkor messze elhallatszó és példátlan összefogás aminek januárban mindannyian tanúi lehettünk és amelynek oly sokan részesei is voltunk. Ugyanakkor azon is elgondolkozom, hogy most valyon mennyire örülne ez a család az akkor megvalósult összefogás legalább 10 százalékának.

Mert lehet, hogy "csak" egy családról van szó, "csak" 4 emberről a 200-300 helyett, "csak" 1 élet munkájáról és lehet, hogy nem jut egyből a címoldalakig, a miniszterelnökig az eset, de attól még a baj, a szükség itt sem kisebb!

Beszéljünk egyenesen: adófizető, dolgozó helyi székelyföldi családról van szó, akiknek egy élet munkájával sikerült megvalósítaniuk mindazt ami most kishíjján porig égett.

A családfők egy kissebb autóátíratással foglalkozó irodát vezetnek lassan 13 éve Csíkszeredában, miközben a helyi gazdasági körülmények mellett nevelik két gyermeküket. A kissebbik még általános iskolába jár a nagyobbik, már egyetemista. Most a sors "hálából" egy első ránézésre közel 8.000 -10.000 eurós kárt hozott a család nyakára.

Januárban a cigánytelepi tűzeset kapcsán azt írtam, hogy jobb megfontolni a reakcióinkat és hozzászólásainkat mert a magatartásunk azt is tükrözi fogja, hogy kik vagyunk, ezért az az eset nem csak a 200 "rászorulóról" hanem rólunk is szól.

Most pedig határozottan azt érzem, hogy ez az eset ismét rólunk szól! Az akkori események tükrében a mostani hozzáállásunknak szintén mondanivalója lesz..

De miért is ne tudna a Csíki közösség ismét példamutatóan összefogni vagy akár ezentúl minden egyes esetben így cselekedni amikor valamelyik nemzettársukat, polgártársukat hasonló szerencsétlenség éri? Miért is lenne nehéz átutalni azt a kissebb összeget ami, nem jelent számunkra sem nagy kiadást, amit "megbírunk". Az utóbbi írásomat a témában több mint 8000 ember olvasta, tehát ha mindaz a 8000 ember csak 1 eurónak megfelelő lejt utal át, az talán a keletkezett kár egy jelentős részét lefedi és reményt adhat azoknak akik bajban vannak.

Miért ne lehetnénk az a közösség amelyikre számítani lehet, amelyik egységes szervezetként reagál akkor amikor a szükség megkívánja és teszi mindezt etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül?

Ránéztem a bankszámlámra, mérlegeltem és úgy döntöttem, hogy még ma átutalok egy összeget és arra szeretnélek bátorítani benneteket, hogy tegyetek ti is ugyanígy! Úgy, ahogy a család ismerősei és számos segítőkész ember jelenleg is teszi.


Kedvezményezett:

Név: Tankó Erzsébet

Banki kontszám: RO73RNCB0159105581580001

3,414 views0 comments